תרגיל חילוץ נפגעים ולכודים
יחידת החילוץ הארצית של פיקוד העורף, בשיתוף העירייה וגורמי הביטחון וההצלה העירוניים, קיימו תרגיל חילוץ לכודים מהריסות מבנה המכללה
האגף לחירום וביטחון בעירייה ממשיך להיערך למענה לאירועי חירום במטרה לתת מענה מיטבי לתושבי בעיר.
השבוע התקיים תרגיל משותף לעירייה, יחידת החילוץ הארצית של פיקוד העורף וארגוני החירום וההצלה בעיר.
התרגיל מדמה קריסה של מבנה עקב כשל הנדסי, כאשר במבנה היו נפגעים ולכודים. לתרגיל קדמו שלושה חודשים של ארגון ותכנון האימון.
ההכנות התקיימו באגף לחירום וביטחון, בראשות נועם הרוש, וסגנו, מוטי גלנטי, יחד עם קציני פיקוד העורף, בראשות סא"ל קובי קצב, נציגי מד"א, בראשות בשמת לובינר, כוחות משטרה, בראשות פקד מאור ששון, וכב"א, בראשות טפסר משנה עידו פרץ.
מאחר שיחידת החילוץ הארצית (היחצ"א) היא היחידה המובחרת ביותר בארץ, ויש האומרים הטובה בעולם, "ניצלו" גורמי הביטחון במעלה אדומים את מתווה התרגיל כדי לאמן את היחידות שלהם באופן פעיל בעבודה משותפת תוך הפעלה של היתרון היחסי של כל גורם. התרגיל התקיים בשלוש מקומות בו זמנית: בבניין המכללה הישן, באתר ההרס שהוכן במיוחד (ציר הביטחון מתחת לחלל ותעופה) ואף חילוץ מרכב שהדרדר לוואדי לא נגיש.
התרגיל המרכזי התקיים בבניין המכללה הישן שנהרס בחלקו כדי לתרגל את יחידות החילוץ. בכדי לשקף עד כמה שניתן מצב אמת, הראשונים שהגיעו לאתר ההרס היו כוחות החירום וההצלה המקומיים – כיבוי אש, ביטחון עירוני ומשטרה. אגף אחזקה ושפ"ע העירוני בראשות סגן מנהל האגף, פרי פטל, הביאו אנשי צוות מקצועיים לאתר, ניתקו תשתיות, מים גז וחשמל ואף הביאו תחנת חלוקת מים למקום. המוקד העירוני של העירייה הקפיץ את צוותי החילוץ הראשוני בראשות עידן סיידוף, ואלו החלו לבצע חילוץ והצלה באתר. יחידת הסער הראשונית היא יחידה המורכבת מעובדי עירייה ומתנדבים, אשר אומנו על ידי פיקוד העורף לבצע חילוץ והצלה באתרי הרס. חשיבות התרגיל הייתה בחשיפה שלהם לאתר הרס גדול, ובהמשך להכיר את יכולות החילוץ של היחצ"א. במסגרת התרגיל משטרת מעלה אדומים בודדה את האתר, דאגה לצירי תנועה פנויים לירושלים וניהלה את הערכות המצב עם כלל הגורמים. אגף הרווחה, בראשות רועי שוולב, יחד עם השירות הפסיכולוגי, בראשות טלי טריגר, פתחו "מרכז משפחות" שריכז את המענה למשפחות של הנעדרים והנפגעים מאתר ההרס. כחלק מתהליך הסיוע למשפחות נלקח ידע רב שסייע לכוחות ההצלה להבין ולאתר את מיקום הנעדרים ושמותיהם. את הנפגעים שיחקו תלמידי בית הספר חטיבת עמל חלל ותעופה, ושחקנים מקצועיים, מילואימניקים שגויסו במיוחד לתרגיל. לקראת שעות הצהריים המוקדמות הגיעה יחידת החילוץ של פקע"ר, שהוקפצה במסגרת ימי המילואים שלהם, ולקחה אחריות מלאה על האתר ההרס ופיקדו על כלל כוחות החילוץ.
התרגיל היה חשוב מאוד והמשמעותי בהיבטים רבים. עיריית מעלה אדומים תרגלה הקפצה מלאה של כוחות ביטחון וההצלה בעיר, כניסה לאתר הרס, עבודה משותפת של כלל הארגונים מול תרחיש של הרס כבד, פיקוד ושליטה באזור אסון, שימוש באנשי המקצוע של אגף שפ"ע לניתוק תשתיות, חבירה של כוחות חילוץ עירוניים לאתר ותחילת הצלה ומיפוי. פתיחת "מרכז משפחות" לטיפול באוכלוסייה שיקיריהם נפגעה באסון ולבסוף העברת הפיקוד ותמונת המצב ליחידת החילוץ הארצית של פקע"ר.
האגף לחירום וביטחון ממשיך להיערך למענה לאירועי חירום במטרה לתת מענה מיטבי לתושבי בעיר.