שבוע החרום

שבוע החירום העירוני צוין בעיר בשלל פעילויות והכנות לחרום

בשבוע שעבר התקיים בעיר שבוע העלאת המודעות להתמודדות במצבי חירום לשם הצלת חיים וחיזוק החוסן. שבוע זה הוא חלק מפרויקט 360 שמתבצע על ידי העירייה בשיתוף פיקוד העורף, ומטרתו העלאת המוכנות של התושבים להתמודדות במצבי חירום לשם הצלת חיים וחיזוק החוסן  וכן הכנת תושבי העיר להתמודד עם מצבי חירום כמו ירי טילים ורעידות אדמה, אירוע פח"ע מורכב כל זאת בהתאם לאתגרים ומאפיינים הייחודיים לעיר. במסגרת הפרויקט, עובדי הרשות, התושבים, המתנדבים וארגוני החירום וההצלה, פועלים יחד לקדם את המוכנות למצבי החירום.

במהלך השבוע תורגל בעיר תרחיש המותאם לאיום המרכזי והנשקף לה ולאתגרים הצפויים. במהלך כל השבוע, עובדי ומתנדבי העירייה וכוחות פיקוד העורף פעלו בעיר מול התושבים באמצעים שונים, על מנת שיכירו את כל שלבי ההיערכות למצבי החירום ואת הנחיות ההתנהגות בשעת בחירום.

הדרכות והרצאות רבות במסגרתן מדריכות האוכלוסייה של פיקוד העורף העבירו הדרכות מרוכזות במוסדות החינוך ובמוסדות ציבור, על שלבי ההיערכות הנדרשים למצבי החירום השונים, הדרכה במועדון יובלים לגיל השלישי בעברית ורוסית. כמו כן התקיימה הדרכה לצוות הרפואי והסניטרי בעמל אדומים, הדרכה לדיירי הדיור המוגן בצמח השדה בעברית ורוסית. הדרכה לתושבים בנושא מקלטים ו"הכי מוגן שיש".

שיתוף פעולה עם מתנדבים הוא נדבך חשוב בהערכות לחירום. בהובלת המחלקה למשאבי קהילה ואגף לחירום ביטחון התקיים במרכז צעירים ערב עבור מנהלי ארגוני מתנדבים בחירום, בהם הציגו מפקד המכללה לאיתנות של פיקוד עורף, אל"מ אמיר בן דוד, וסגן מנהל אגף לחירום וביטחון, מוטי גלנטי, את חשיבות העבודה מול מתנדבים ויציגו תפיסת הפעלה למתנדבים בחירום.

במסגרת השבוע, העירייה ביצעה בקרה ותחזוקה של המקלטים הציבוריים ושל המרחבים המוגנים המשותפים. התושבים למדו כיצד יש להכין את המרחב המוגן מראש. במסגרת זו, התבצעו גם ביקורת, טיפול ותחזוקה של מקלטים בבתים המשותפים ומקלטים ציבוריים.

בכל הנוגע להכנת ציוד לחירום התושבים הכירו את רשימת הציוד שיש להכין מראש לשעת חירום וכיצד יש לאחסן אותו, וכן למדו מדוע חשוב להכין ולתרגל את כל בני המשפחה מראש למצבי חירום וכיצד מגבשים תוכנית חירום משפחתית.

הפנינג רשותי ענק בנושא חירום והצלה התקיים ביום חמישי שעבר אחר הצהריים, בשיתוף מרכז קרסו, ובו הוצגו כלים ויכולות של פיקוד העורף, אגף לחירום וביטחון אגף שפ"ע, כיבוי אש ומשטרת ישראל. האגף לשיפור פני העיר, מחלקת המים, פתחו תחנת חלוקה מים המשמשת את העיר במצב חירום שבו נפגעת קשה מערכת הולכת המים ונדרשת חלוקת מים במכליות ושקיות אישיות - פתוח לקהל הרחב.

היבט נוסף ומשמעותי שאותו מוביל אגף לחירום וביטחון, בהובלתו של מנהל האגף, נועם הרוש, ובשיתוף כלל אגפי העירייה, היא ביקורת רשותית למוכנות לחירום. כלל משרדי הממשלה, בראשות משרד הביטחון ורשות חירום לאומית, יחד עם פיקוד העורף, ביקרו במהלך השבוע בכלל אגפי העירייה ובחנו באופן מקצועי את הערכות האגפים לחירום. הכנה יסודית, מקצועית ומקיפה נעשתה בהובלתו של סגן מנהל אגף הביטחון ומנהל המוקד, מוטי גלנטי. בין הנושאים שנבחנו היו הימצאות תיקי חירום ונהלים מתוקפים, בהתאמה לדרישות והצרכים של הרשות. ריתוק משקי של כלל בעלי התפקידים בחירום ומוכנותם בהבנת המשימות לאור האיומים והצרכים. בנוסף התקיימה ביקורת במחסני העירייה על מנת לבדוק מצאי כלים וציוד בהתאמה לתרחישי החירום והאיום על התשתיות בעיר. רשות חירום לאומית ופיקוד העורף יעבירו דוח מסכם לעירייה עם ציון על הערכות העיר לתרחישי החירום.

בסוף ימי הפעילויות התקיים ביום חמישי יום אימונים והכשרות למכלול מידע לציבור וצוותי ההתערבות של אגף הרווחה והשירות הפסיכולוגי.  בנוסף, במהלך השבוע התקיימו שני אימונים והשתלמויות לעובדי ומנהלי עיריית מעלה אדומים, בנושא צוות התערבות לטיפול באוכלוסייה בזירת אירוע המורכב מעובדות סוציאליות ופסיכולוגים האמונים על הטיפול באוכלוסייה בשגרה ובחירום. את ההשתלמות העבירה הילה ברזילי  מהיחידה לחוסן חברתי בעיר שדרות, ששיתפה את הצוותים בקשיים הדילמות והפתרונות לאור הניסיון המצטבר בשדרות. פיקוד העורף העביר אימון לעובדי ומנהלי עירייה ייעודיים המצוותים בחירום למכלול מידע ציבור האמון על ההסברה והמידע לציבור בשעת חירום. בתום האימון התקיים תרגיל מסכם.

בימים אלו החלה ההרשמה לקורס מתנדבים חילוץ והצלה סע"ר (סיוע עצמי ראשוני), בהובלת האגף לחירום וביטחון והאגף לאבטחת מוסדות החינוך של עיריית מעלה אדומים. מטרת הקורס היא לתת כלים להתמודדות טובה יותר במקרה של אסון המוני כמו רעידת אדמה או אתר הרס בעקבות נפילת טיל. בקורס יוכשרו עובדי עירייה ותושבים באופן עיוני ומעשי בכיבוי, בעזרה ראשונה, בהתנהגות אוכלוסייה בעת אסון, בסיוע לגורמי החירום, בהכשרה בנושא חילוץ והצלה ועוד. הקבוצה תשתלב במערך החירום העירוני ותצטרף לקבוצה שכבר הוקמה לפני שש שנים.

מנהל אגף הביטחון, נועם הרוש, אומר כי "הרציונל הוא לעזור לתושבים לקחת אחריות ולהבין שהביטחון שלהם נמצא  אצלם בידיים. צה"ל יילחם בחזית, יגן על הגבולות ויפעיל את מערכות ההגנה האקטיביות, אבל מה שיקבע בסוף את תוצאות האירוע הוא התנהגות התושבים".

ראש העיר, בני כשריאל, אומר כי "אנו מקפידים לתרגל בשגרה ולהתכונן ככל שניתן על מנת לתפקד על הצד הטוב ביותר בשעת חירום. תפקידנו הוא קודם כל לדאוג לחייהם של התושבות והתושבים, ולאחר מכן לפעול למען רציפות תפקודית של כל הגורמים הרלוונטיים בעיר, למען שמירה על שגרת חיים תקינה ככל שניתן בכל התחומים בשעת חירום".