המדינה בדרך להכיר במוזיאון קסטל

• תאריך: 07/08/2017
ועדת ההכרה של מועצת המוזיאונים ביקרה השבוע במוזיאון הצייר משה קסטל. הועדה עתידה להעביר את המלצתה למליאת מועצת המוזיאונים ולשרת התרבות על מנת שהמוזיאון יוכר באופן רשמי. יפרח: מוזיאון הצייר משה קסטל חייב לקבל הכרה רשמית שמשמעותה יוקרה וסיוע תקציבי מהמדינה

עתידם של מוזיאונים מעורר חששות הולכים וגוברים, מסיבות שונות בהן טבעו המשתנה של הידע בעידן האינפורמציה, השפעת טכנולוגיות חדישות על החברה העכשווית, האיום על מקורות המימון המסורתיים של המוזיאונים ועוד.
מוזיאונים הם אחת מדרכיה של החברה לשמר את זיכרונותיה ואת עברה ולחנך את דור העתיד שלה, שבתורו יהפוך גם הוא להיות עברה.
מצד אחד המוזיאון משמר את עקבות העבר שלנו למען דורות העתיד, ומצד שני המוזיאון תומך בצורה פעילה בזיכרון מחדש של העבר כדי שישפיע על ההווה.
למוזיאון עצמו, לעומת זאת, יש כמה היסטוריות, כל אחת חדשה יותר מהצורך האנושי לזכור ולספר מחדש.
משימתו החינוכית של המוזיאון כמעט שלא השתנתה במהלך המאות האחרונות והיא עודנה לרגש, לעורר השראה ולהאיר את מחשבתם של המבקרים בו.
בישראל למעלה ממאתיים מוזיאונים, ובהם 53 מוזיאונים מוכרים לפי חוק המוזיאונים.
תקציב המוזיאונים מורכב מהכנסותיו מפעילות מוזיאלית ,לדוגמה מכירת כרטיסים, מתרומות, מתמיכה ממשלתית, מתמיכה של רשויות מקומיות ומתמיכה של רשויות ציבוריות אחרות.
את התמיכה הממשלתית במוזיאונים המוכרים נותן שר החינוך, שרת התרבות והספורט לאחר התייעצות עם מועצת המוזיאונים שהוקמה לפי חוק זה כדי לייעץ לשר ולמנכ"ל משרדו בעניין המוזיאונים, באמצעות מינהל התרבות שבמשרד.
מינהל התרבות מחלק את תקציבו בין התחומים שעליהם הוא מופקד (תיאטרון, קולנוע, מוזיקה, מחול, מוזיאונים).
הוא משתתף בתקציבם של המוזיאונים המוכרים בלבד.
לשם קבלת התמיכה, המוזיאונים המוכרים מחויבים למלא אחר הוראות חוק זה או התקנות לפיו.
מוזיאון הצייר משה קסטל, נפתח לקהל במרץ 2010, קרוב ל 30 שנה לאחר הבחירה וההחלטה של הצייר משה קסטל להקמתו בעיר מעלה אדומים.
המוזיאון שוכן במבנה מיוחד ומרשים ברחוב המוזיאון ובו מוצגות יצירותיו המופלאות של האמן משה קסטל (1909-1991), מגדולי האמנים הישראליים שזכו להכרה בינלאומית.
יצירותיו של האמן, אשר פעל חליפות בישראל, פריז וניו יורק לכל אורך המאה הקודמת, מוצגות במוזיאון המופלא שתוכנן ע"י האדריכל דוד רזניק, חתן פרס ישראל לאדריכלות ובנו ברוך רזניק.
ההשראה של האמן מקורה בשורשים במורשת ובמסורת העתיקה של העם היהודי.
בין נושאי היצירות: ירושלים, צפת ובתי הכנסת בעיר, מסיק הזיתים, סיפור העקידה, מגילת אסתר, סדר פסח ועוד.
בין המוטיבים הבולטים ביצירותיו ניתן לראות את הכתב העברי העתיק ודמויות הלקוחות ממקורות העם היהודי.
מועצת המוזיאונים, מהווה מועצה המייעצת לשר מטעם חוק המוזיאונים.
על פי חוק המוזיאונים תפקידה של המועצה לייעץ לשרת התרבות והספורט בשורה של נושאים וביניהם התקנת תקנות לפי חוק המוזיאונים והשתתפות בתקציבי המוזיאונים המוכרים.
המועצה גם מוסמכת להמליץ בפני הנהלת המוזיאונים המוכרים בעניין פעילותם.
מועצת מוזיאונים כוללת יו"ר ועשרים חברים נוספים הנבחרים לתקופה של שלוש שנים.
השבוע הגיעה וועדת ההכרה של מועצת המוזיאונים למעלה אדומים על מנת לבחון את עמידת המוזיאון בקריטריונים להכרה.
ראש העיר , בני כשריאל, הגיע לקבל את פני הוועדה במוזיאון.
בביקור השתתפו יו"ר מועצת המוזיאונים, ד"ר יגאל בן שלום, סגן ומ"מ רוה"ע, גיא יפרח, יו"ר הנהלת המתנ"ס, מייסד המוזיאון, ישראל גולדשטיין ומנהל המוזיאון, אלי רז.
לאחר תקופה ממושכת קבעה הוועדה כי המוזיאון עומד בכל תנאי הסף להכרה הכוללים בין היתר דרישות לגבי המבנה הפיזי של המוזיאון, העסקת אנשי מקצוע, תקציב מינימום וכמות מבקרים.
וועדת ההכרה עתידה להעביר את המלצתה בחודש ספטמבר הקרוב למועצת המוזיאונים ולשרת התרבות והספורט, מירי רגב, על מנת שהמוזיאון יקבל את ההכרה הרשמית כיאה למעמדו.
ראש העיר, בני כשריאל, אומר כי מוזיאון קסטל הוא מוזיאון בקנה מידה עולמי, אחד הסמלים התרבותיים של מעלה אדומים וזה רק טבעי שהמועצה תכיר במוזיאון ותתקצב אותו כנדרש.
גיא יפרח ,יו"ר הדירקטוריון של המוזיאון: "ההכרה הייתה צריכה להיות מזמן.
מלבד ליוקרה והכניסה למועדון האקסלוסיבי מדובר בסיוע תקציבי משמעותי מהמדינה שהמוזיאון זקוק לו.
"